Leadership

Zakládání a vedení nových organizací, které by se vypořádávaly se zásadními globálními problémy bylo organizací 80 000 hours identifikováno jako kariéra, která může mít extrémně velký pozitivní dopad. Vydat se touto cestou zahrnuje nejen identifikaci dobrého nápadu, ale i jeho testování, a následné budování organizace investicí do strategie, výběru zaměstnanců, managementu a kultury.

I jen s mírnou šancí na úspěch může být tato kariéra volbou s největším dopadem na svět. Založením vlastního projektu totiž nejenom zvyšujete svou hodnotu na trhu práce, ale také se v mnohem vyšší míře učíte novým věcem. V současné době má navíc člověk velké možnosti, co se týče financování svých projektů. I přesto není založení úspěšné organizace se společenským dopadem jednoduché.

Co založit za organizaci?

Co se týče zaměření organizace nebo projektu, existuje řada výzkumných organizací, které se snaží prioritizovat nejakutnější světové problémy (např. seznam akutních problémů od 80 000 hours) nebo vedou své seznamy nápadů na intervence. Organizace Charity Entrepreneurship například každý rok vybírá nejlepší nápady na organizace v různých odvětvích. Začít pracovat na svém vlastním nápadu je jistě velmi motivující, ale nepřekrývá se Váš nápad náhodou s nějakým, který chápou jako cost-efektivní intervenci i přední světoví výzkumníci? Pokud ano, velmi to zvyšuje vaše vyhlídky na financování i následný úspěch.

Kromě tematického zaměření je na snadě otázka legálního statusu vašeho projektu. Můžete jen získat grant, můžete mít nápad na skvělý byznys model a založit startup se společenským dopadem, ale můžete také prostě založit novou neziskovou organizaci se vším všudy. Protože, proč v pozitivním dopadu dělat kompromisy, když zakládání neziskových organizací roste mezinárodní podpora? Samozřejmě je to ale otázka hodnot (ty si můžete otestovat třeba na ClearerThinking.org). Třeba Vám bude startupové prostředí vyhovovat více svou energií, než s výzkumem provázané efektivní neziskové organizace.

Kde začít?

Dvakrát do roka otevírá Charity Entrepreneurship svůj inkubační program, kde projdete několika koly výběrového řízení, a pak Vás čeká odladěný trénink, jak být co nejlepší zakladatel a leader organizace. Pokud váháte, zda ve vysoké konkurenci uspějete, zkuste si jejich kvíz, zda jste dobrý fit na založení neziskové organizace. Myslíte si, že nejste vůdčí typ? Charity Entrepreneuship často uvádí, že 50% účastníků, kteří prošli jejich programem a založili úspěšnou organizaci, si mysleli, že to není pro ně. Leadership má mnoho různých podob a kde jinde by se měly uplatnit ty méně archetypální, než v efektivních neziskovkách?

Můžete se také přihlásit na konzultace od 80 000 hours.

Jak vám může pomoci český Spolek pro Efektivní altruismus?

Dlouhodobé příležitosti

  • Nabízíme kariérní poradenství v rámci projektu Pomáhej kariérou.
  • Náš tým nabízí konzultace a propojení: Zde si můžete domluvit call s Vojtou nebo Jakubem.
  • Dobrovolnické příležitosti – Chcete si vyzkoušet prakticky, zda jste dobrý fit pro tažení samostatného projektu? Máme k dispozici několik malých projektů včetně podkladů, které si můžete vyzkoušet vést. Tuto možnost Vám pomůže prozkoumat Hanka.
  • Minigranty – Chcete závazek, ale grantová přihláška je pro vás moc velký krok? Potřebujete tím procesem provést? Máte rozmyšlený projekt a chcete otestovat jeho realizovatelnost, než ho představíte renomované organizaci? Tuto možnost Vám pomůže prozkoumat Hanka.